Insect, kever

Gele kever met zwarte stippen

Het was mijn oudste zoontje die ermee afkwam op een warme, late winterdag. “Mama, mama, ik heb een lieveheersbeestje!” Dat het geen lieveheersbeestje was, had ik snel door. Maar wat was het dan wel? Zowel Google als een app om insecten te herkennen, sloegen er niet in mij te helpen. Tot ik 1 juiste afbeelding trof van het twintigstippelig of gevlekt wilgenhaantje.

twintigstippelig of gevlekt wilgenhaantje

Dit gevlekt wilgenhaantje heeft gele dekschilden met op elk schild 10 stippen. De kop is zwart en het halsschild heeft aan elke kant een soort bruine strook. Het is ongeveer een centimeter groot.

twintigstippelig of gevlekt wilgenhaantje

Vervolgens vond ik er nog eentje in de bloeiende wilgenstruik in de tuin van mijn ouders. Zijn naam zegt het al, maar dat is inderdaad zijn waardplant. De kevers en hun larven lusten de blaadjes wel. Twee kevers valt dan nog mee, maar een hele plaag van deze beestjes kan dus wel een boom flink aanvreten.

Leave a Reply