vlieg

Een vlieg met zwarte vleugels

Vliegen zijn er in alle soorten en maten. Zelfs hun vleugels verschillen van elkaar. Zo heeft deze muurrouwzwever bijna volledig zwarte vleugels. Iets dat het determineren van deze soort toch een beetje makkelijker maakt.

De muurrouwzwever houdt van de warmte van de zon

Deze vlieg is vanaf juni te vinden, dan komt de pop uit. Het zijn parasieten die leven van de larven van metselbijen en metselwespen. Dus wie een bijenhotel heeft in z’n tuin, kan deze wel eens aantreffen. Voor de bij of wesp klaar is met het nestje te sluiten, plaatst deze vlieg een eitje in datzelfde gaatje. Daarna leeft de larve van de vlieg van de larve van de bij. De vlieg die ik gefotografeerd heb, is een nieuw exemplaar, getuige daarvan zijn de witte stippen op haar achterlijf.

Deze vlieg houdt van warmte en is dan ook vaak zonnend te zien op een muur verwarmd door de zon. De muurrouwzwever hoort tot de wolzwevers en komt vaak voor in stedelijk gebied.

Leave a Reply