vlinder

Zeldzame vlinder: Grote Vos

Toen ik vroeg aan Vlinderstichting.nl welke rupsen dit waren, kreeg ik wel een zeer speciaal antwoord. Eerst dacht ik dat het om de Spaanse Vlag (een soort nachtvlinder) ging, maar dat bleek dus niet het geval te zijn.


Het bleek iets veel bijzonderders te zijn:


De rupsen bleken dus van de Grote Vos te zijn. Een vlinder die bekend staat als ‘zeer zeldzaam’. Wanneer je de vlinder zou zien, dan zou je hem kunnen verwarren met de kleine vos. Het verschil zit hem in het aantal stippen op de voorvleugel: 4 voor de grote vos, 3 voor de kleine vos.

De rupsen van de Grote Vos

Ik kreeg ook van een paar kanten de vraag om deze rupsen verder in de gaten te houden, dus dat ga ik doen.

De Grote Vos heeft 4 stippen op z’n voorvleugel (c) wikipedia

 

De kleine vos heeft 3 stippen op z’n voorvleugel

 

De rupsen die ik zag zaten op een wilgenstruik. Dat blijkt inderdaad een van de waardplanten te zijn. “De waardplant, waarop de eitjes worden afgezet en waarop de rupsen leven zijn vooral iep, maar ook zoete kers en sommige wilgensoorten,” aldus Natuurpunt. “Wel lijkt de Grote vos een voorkeur te hebben voor vochtige, open bossen, bosranden, boomgaarden en andere plekken met grote vrijstaande bomen.”

Een mooie ontdekking, al zeg ik het zelf. Nu nog hopen dat ze het halen.

 

 

Leave a Reply