Dier, Insect, vlinder

Week van de Vlinder: het bruin zandoogje

Het Bruin Zandoogje zag ik enkele weken voor het eerst zitten op de muur van de buren. Daarna kwam ik het nog eens tegen op mijn vlinderstruik. Een eerder klein vlindertje met aardse kleuren.

Het vrouwtje van het bruine zandoogje paart op haar eerste dag als vlinder, daarna niet meer

Het bruin zandoogje is gemakkelijk te verwarren met het oranje zandoogje. Beiden hebben lichtbruine vleugels met oranje achtervleugels. Het verschil zit hem in het aantal witte stipjes in het zwarte oog. Het bruin zandoogje heeft een enkel stipje. Het oranje zandoogje heeft er twee.

Het bruin zandoogje heeft 1 stipje in het zwarte oog op de vleugels

Eitjes van deze soort worden afgezet op stengels of bladsprietjes. Soms laat de vlinder ook de eitjes vallen vanop lage hoogte, waarna deze blijven plakken op gras of blaadjes. Deze soort overwintert als jonge rups. De vlinders vliegen uit vanaf juni tot augustus. Ze leven zo’n 30 dagen.

Leave a Reply