Dier, Insect, kever

Zwart lieveheersbeestje met rode vlekjes op lijn

Ben jij ook iemand die bij het woord ‘lieveheersbeestje’ direct aan een rood beestje denkt met zwarte stippen? Dat is misschien wel de meest bekende soort. Daarom wil ik jou vandaag voorstellen aan het heidelieveheersbeestje. Een pak kleiner dan het veelkleurig Aziatisch lieveheersbeestje.

Het heidelieveheersbeestje heeft een donkerrood schild met 3 vlekjes op een lijn

Zoals je op de foto kan zien, is het heidelieveheersbeestje bijzonder donker van kleur, een diep rood of bruin. Op de schilden zie je drietal rode vlekken op een lijn. De zijranden van het dekschild zijn ietwat naar buiten gebogen. Dat ik het lieveheersbeestje gisteren tegenkwam op mijn vlinderstruik, blijkt volgens waarneming.be wel uitzonderlijk. De diertjes komen voornamelijk voor op heidegrond, zandgrond en duingebied en dat tussen maart/april en augustus tot november.

Het heidelieveheersbeestje wordt zo’n 2 tot 4 mm groot

Ze voeden zich vooral met schildluizen. Een soort waar ik binnenkort meer over zal vertellen.

Leave a Reply