Dier, Insect

Week van het Insect / Week van de Bij

Op de website van Insectenweek staat het volgende geschreven: “80% van de diersoorten is een insect en de biomassa van alle insecten is zes keer die van alle andere landdieren samen is.” Opmerkelijke cijfers. Tijdens  de Week van het Insect (27 mei – 4 mei)  en de Week van de Bij (28 mei – 4 juni) staan deze diertjes centraal. Maar ze verkeren ook in nood. Hoe kunnen we ze helpen?

Veel insectensoorten leven van nectar, zoals dit langlijfje op een madeliefje

Natuurpunt schrijft: “In 1989 ving men met zo’n malaiseval in Duitse reservaten met bloemrijke hooilanden nog één tot anderhalve kilo insecten. In 2013 was dat nog hooguit 300 gram. Om zeker te zijn dat dit geen toeval was, werden de vallen in 2014 opnieuw uitgezet. Maar ook dan dezelfde lage resultaten.”

Insecten gaan verloren door een teloorgang van hun leefgebied, en dat is geen goede zaak. Natuurpunt legt uit: “In de eerste plaats zijn er de bijen en vlinders: die bestuiven bloemen en landbouwgewassen en zijn onmisbaar voor onze biodiversiteit. Maar ook de minder aaibare soorten bewijzen hun nut. Kevers zijn rasechte opruimers van dood hout. Gaasvliegen, lieveheersbeerstjes en wespen (maar ook bijen) eten andere (minder aangename) insecten zoals bladluizen. Anderzijds vormen die dan weer een belangrijke voedselbron voor tal van vogels, amfibieën, kleinere zoogdieren of andere insecten.”

Alle insecten hebben onze hulp nodig

Hoe kunnen we deze diertjes dan helpen? Deze tips helpen u alvast op weg:

  • Sta je gazon toe te verwilderen. Het perfect gemaaide gazon is een saaie plaats voor insecten. Er zijn geen bloemen voor nectar of schuilplaatsen.
  • Plant bloemen die bekend staan voor hun nectar productie: hemelsleutel, lavendel, wilde marjolein of verbena. Laat paardenbloemen en madeliefjes zeker bloeien in je tuin. Download hier een brochure met de ideale planten.
  • Een insectenhotel in je tuin zorgt voor de volgende generatie bijen en insecten.
  • Plant eens een struik of een boom. Op de wilgenstruik bij mijn ouders heb ik niet minder dan 5 verschillende soorten insecten gevonden op 5 minuten tijd.
  • Misschien hoor je het niet graag, maar insecten zijn vaak ook verzot op brandnetels. Veel soorten leggen er ook hun eitjes op. Laten staan dus.

Leave a Reply