Dier, Insect, kever

Grijs bladhaantje

Na de schuimcicade en de gouden wilgenaardvlo dacht je misschien dat ik het gehad had met die éne wilgenstruik? Nog niet helemaal. Want dit beestje kwam ik er ook op tegen: bruchidius villosus, wederom een bladhaantje. Een Nederlandse naam heb ik voorlopig nog niet gevonden.

De bruchidius villosus helpt bij de bestrijding van brem

Het kevertje is niet groter dan 2mm, volledig grijs en met vleugelschilden die niet volledig doorlopen tot het einde van zijn lichaam. De waardplant is de brem. Het volwassen vrouwtje legt in elke peulvrucht zo’n 10 eitjes. Wanneer de larve uitkomt, boort het zich een gat doorheen de vrucht en zal het zich in het zaad nestelen. Daarin ontwikkeld zich de larve en voedt het zich met het vlees van het zaad. Wanneer de peul rijpt en openspringt, komen de volwassen kevers eruit.

Deze kever bruchidius villosus wordt ingezet als bestrijding van brem.

 

Leave a Reply