Bloem

De lente is op komst wanneer…

… de sneeuwklokjes er zijn. Mijn oudste zoontje en ik spelen vaak Pokemon Go. Het is een manier om uit het huis te geraken. Toen we in het Park Blauwendael van Waasmunster waren, stonden we oog in oog met een tapijt van sneeuwklokjes.

Het sneeuwklokje is familie van de narcis

Samen met krokusjes zijn sneeuwklokjes één van de eerste voorjaarsbloeiers. Vanaf februari zijn ze al te bewonderen. Daarna bloeien ze verder door tot maart, misschien april. Wanneer ze uitgebloeid zijn, vormt zich een zaad met mierenbroodje. Een hapje waarop mieren verzot zijn. Ze nemen het zaadje mee, kauwen het mierenbroodje eraf en verwijderen het zaadje weer. Zo kan het sneeuwklokje zich verspreiden over het landschap. Een andere manier van vermenigvuldiging is door de aanmaak van bolletjes aan de oorspronkelijke bloembol.

Een tapijt van sneeuwklokjes in Park Blauwendael, Waasmunster

De bloemen zijn gemakkelijk te herkennen aan hun geknikte kopjes en witte blaadjes. Elk bloemetje groeit op zijn eigen stengel. De 2 blaadjes zijn lijnvormig en blauwgroen van kleur.

Eet deze plant niet op, want ze is giftig en heeft onaangename gevolgen voor de spijsvertering.

Leave a Reply