Dier, Insect, kever

De kleine junikever

Een kever die als twee druppels water op de meikever lijkt, alleen maar een vierde zo groot is en een maand later vliegt. Ontmoet de Junikever. Het beestje zat met enkele soortgenoten in het gras van de tuin van mijn ouders. Ik vermoed dat ze pas hun volwassen stadium bereikt hadden.

Junikever

De junikever op een grassprietje

De junikever leeft als larve (engerling) 2 jaar ondergronds. Pas daarna ontwikkelt het zich tot volwassen exemplaar na de verpopping. In het stadium van larve leven ze voornamelijk van plantenwortels. De volwassen junikever eet bladeren van loofbomen. Als larve zijn ze allesbehalve geliefd omdat gazons behoorlijk wat schade kunnen lijden door hun vraatzucht.

Junikever

De junikever behoort tot de bladsprietkevers

De junikever heeft zeer bijzondere voelsprieten, wat hen een duidelijk voorbeeld maakt van de bladsprietkevers. Zoals hun naam doet vermoeden, komen de volwassen exemplaren in juni uit de grond. 

Leave a Reply