Dier, Insect, kever

Metaalkleurige boktor

Een prachtinsect, nietwaar? De Fraaie Schijnboktor (Oedemera nobilis) met glanzend groenblauw schild is een ware verschijning. Opvallend en juist niet, want deze zat goed verscholen op de gele-lisbladeren. Alleen de zon deed zijn schild zo blinken, dat ik hem zag zitten.

Fraaie Schijnboktor

Het gaat hier zeker om een vrouwtje. Het bovenste deel van de achterpoten van het mannetje zijn namelijk veel boller. De twee schildhelften versmallen duidelijk naar hun uiteinde toe, waardoor de onderliggende vleugels zichtbaar zijn. De kever leeft vooral van stuifmeel en nectar van bloemen. De larve leeft dan weer in dode stengels van brem en distelsoorten.

1 Comment

  1. Bruine boktor – Het Wilde Leven

    8 januari 2017 at 13:59

    […] kom je tegen in verschillende maten en gewichten. We waren deze al tegengekomen, de fraaie schijnboktor, en deze, het soldaatje. Afgelopen zomer kwam ik er nog eentje tegen, maar dan met bruinere […]

Leave a Reply