Bloem, plant

Iedereen een leeuw in de tuin

Er zijn veel bloemen die los van andere kenmerken op een paardenbloem trekken. Ze hebben allemaal vele, gele blaadjes en pluizige zaadjes. Zo ook deze: de Vertakte Leeuwentand. Wie zijn gras de afgelopen weken niet heeft gemaaid, heeft ze in de tuin staan.

Vertakte Leeuwentand

De buitenste lintbloemen zijn roodgestreept

Hoe verschillen ze dan van de paardenbloem? De bloemetjes zijn kleiner, de stengel is tenger en vierkanter (die van de paardenbloem is dik en rond), de stengels komen veel hoger (zeker 40 cm) waar de paardenbloem haast niet verder komt dan 20 cm. Ook zijn de randen van de bloemen in slaapstand rood bovenaan.

Vertakte Leeuwentand

Het blad van de vertakte leeuwentand is vervorming

De bloem van de vertakte leeuwentand bloeit van juni/juli tot oktober. De zaden blijven daarna maar een kort jaar in leven. Met meerdere lange, slanke stengels steekt de plant boven het gras uit. De bladeren vormen een plat rozet tegen de grond aangedrukt. De bladeren zijn puntvormig, slank en hol ingesneden.

1 Comment

  1. Lijkt op een paardenbloem 2 – Het Wilde Leven

    12 juli 2016 at 21:47

    […] de Vertakte Leeuwentand al op een paardenbloem lijkt, dan lijkt het Gewoon Biggenkruid er zeker op. Dat doet er mij aan […]

Leave a Reply