Bloem, plant

Klaver met gele bloemetjes

Wanneer ik aan klavers denk, denk ik aan witte en misschien paarse bloemetjes. Alleszins toch niet aan gele. Dat is nu veranderd. Een klaversoort in mijn tuin heeft namelijk prachtige trosjes gele bloemen: de Hopklaver.

Hopklaver

Let op het spitse driehoekje aan het blad van de hopklaver

Hopklaver heeft die typische klaverblaadjes, 3 aan elk steeltje. Elk blaadje eindigt op een spits driehoekje. De bloemetjes groeien in trosjes van zo’n tien tot vijftig stuks. De aparte bloemetjes zijn maar een tweetal millimeter groot. Ze bloeien van april tot oktober.

Hopklaver

Zaadjes van de hopklaver

Wanneer de bloemetjes zijn uitgebloeid, komen de zaadjes tevoorschijn. Eerst zijn ze groen, maar vervolgens kleuren ze bruin en uiteindelijk, helemaal rijp, zwart. Elk bloemetje vormt zijn eigen,  niervormig zaadje.