Insect, libel

Plat buikje

Libellen zijn het grotere broertje van de waterjuffers. Het onderstaande exemplaar had een overduidelijk dikker, afgeplat lijf. Vandaar zijn naam ook: de platbuik libel. Hoe machtig is het om diens vleugels te horen zoeven wanneer hij langs je oren voorbij racet.

platbuik libel

De platbuik vliegt uit van eind april tot begin september

Libellen zijn vaak te vinden rond vijvers. Zo ook deze, die te vinden was op een stokje aan de vijver van mijn schoonouders. De libel is te herkennen aan haar platte, bruin/gele lichaam. Dit is het vrouwtje of jong mannetje. Het rijpere mannetje heeft een blauwer achterlijf.

Platbuik libel

De ontwikkeling van nimf tot volwassen platbuik kan één tot meestal twee jaar duren

De planbuik leeft, net als alle andere libellen, van insecten die ze uit de lucht grijpen. Eitjes worden gelegd in het water. Daar komen uiteindelijk de nimfen uit. De nimf van deze libel is echter een van de weinige nimfen die een dag uit het water kan overleven.

Leave a Reply