wants

Vurige minnaars

Dit rode beestje kwam ik tegen door even naar mijn voeten te kijken. Daar in het gras zag ik een rood kevertje bewegen. Vliegensvlug en bang voor mijn camera. Het was de vuurwants.

Vuurwants

De vuurwants is gemakkelijk te herkennen aan haar duidelijk zwart-rood patroon

De vuurwants behoort tot de wantsen, maar deze soort staat niet bekend als een echte vlieger door de meestal korte vleugels. De naam is vooral een verwijzing naar haar  duidelijk zwart-rood patroon. Daarmee waarschuwt ze vogels en andere liefhebbers van haar wansmakelijke afweerstoffen die ze ter verdediging gebruikt. De vuurwants zelf leeft vooral van plantensappen, maar durft ook al eens een dood of levend insect binnen te werken.

Het diertje kent twee generaties per jaar. De paring zelf is een werk van 12 uur tot enkele dagen met één enkel mannetje. Wanneer de gelegde eitjes uitkomen, vervellen de vuurwantsen tot wel 5 keer eer ze het volwassen stadium bekomen.

Leave a Reply