Bloem, plant

Klein wit bloemetje

Een nieuwe tuin, nieuwe mogelijkheden. En ook een beetje afscheid nemen van de wilde bloemen die ik heb leren kennen. Dat heb je met verhuizen. Maar wanneer je eens goed kijkt in dat onbekende grasveld, zie je overal wel iets opduiken, zoals dit witte bloemetje: vogelmuur.

vogelmuur_3

Vogelmuur is een sterk ‘onkruid’ dat doorheen het hele jaar bloeit.

Voor mij een totaal onbekende soort. Ik had er werkelijk nog nooit van gehoord. Het is een wit bloemetje van ongeveer 5 millimeter groot. Het plantje in mijn tuin zelf meet ongeveer 10cm. Elk bloemetje heeft 5 witte kroonbladen met een heel diepe insnede, waardoor het lijkt alsof het 10 blaadjes heeft. Vogelmuur blijkt tot de familie van de anjers te horen.

vogelmuur_6

Elke bloemknop van vogelmuur is sterk behaard.

De blaadjes van vogelmuur zijn eivormig met een spitse top en sterk behaard. De rode bolletjes  op de bloem vormen de helmknop, het bovenste gedeelte van de meeldraad. Ik heb ook enkele bloemetjes gezien waarbij de helmknop paars was.

Leave a Reply