Insect, rups

Felgroene rups met witte strepen

Mijn zoon en ik besloten vandaag magnolia’s te planten. Het weer is droog, redelijk warm en de meeste vorst is ondertussen achter de rug. Toen we witte stenen aan het verplaatsen waren om aan de aarde te geraken, kwamen deze groene rups tegen. Van welke vlinder is dit de rups?

rups_agaatvlinder3

De rups kenmerkt zich door haar witte zijstrepen en een witte dunne streep op haar rug

Het is de rups van de agaatvlinder. Geen dagvlinder, maar een nachtvlinder, meer bepaald een nachtuiltje. De foto hieronder is niet van mij, maar toont wel de vlinder waarin de rups veranderd na haar pop-fase.

phlogophora_meticulosa02

De agaatvlinder,  copyright: entomart (via wikipedia.org)

Het is altijd verbazingwekkend hoe een rups zich kan ontwikkelen tot vlinder. De kleuren, de soorten, de vorm, … allemaal zo uniek. Ik ben dan ook steeds benieuwd naar welke vlinder de rups zal evolueren.

 

rups_agaatvlinder4

Op deze foto zie je duidelijk de fijne witte streep op de rug

De vlinder overwintert meestal als pop of als rups. Ik vermoed dan ook dat deze de winter doorgekomen is, aangezien het nog maar maart is. De rupsen leven van netels, klimop en zuring en zitten meestal overdag goed verstopt. Het is dus een echte toevalstreffer dat we ze hem zijn tegengekomen.

Leave a Reply