Bloem, plant

Zo hard als ijzer

Wanneer ik een nieuwe bloem in onze tuin ontdek, maak ik altijd een klein vreugdesprongetje. Ik heb namelijk ontzettend weinig bloemen echt geplant staan. Hoe deze IJzerhard in mijn tuin is geraakt, weet ik niet, maar ik ben er wel dankbaar om. Het is zo’n schattig en prachtig bloemetje.

IJzerhard

IJzerhard is maar enkele milimeters groot, maar daar zit haar schoonheid

Ik zocht en zocht op internet naar de naam van deze bloem, maar vond het niet. Uiteindelijk vond ik de naam door een topic aan te maken op groeninfo.com. Ik was zo blij toen iemand mij de correcte naam suggereerde. Weet je ooit de naam niet van een plant, de mensen op dat forum hebben een heuse kennis en kunnen je vast helpen.

IJzerhard

IJzerhard heeft een typisch bloemetje van vijf blaadjes. Of is het een enkel kroonblad met vijf insneden? Het bloemetje is wit gekleurd, maar vloeit over in lila naar de tippen van de blaadjes toe. Het is niet groot, hooguit 3 millimeter.

De Latijnse naam is Verbena Officinalis. Verbena zou van het Oud-Griekse Verbenaca komen, wat magische staf betekent. Een bundeling van takken en twijgen van deze plant werd vroeger gebruikt bij de cultus van godheden van weleer. De huidige naam zou ertoe wijzen dat de stengel van de plant moeilijk te doorbreken is, wat de plant behoorlijk sterk maakt.

IJzerhard

Het blad van de plant is langwerpig, licht ingesneden bovenaan en sterk ingesneden onderaan.

IJzerhard is een plantje met een heilige geschiedenis. Vereerd en gebruikt door Kelten, Germanen, Grieken en Romeinen. In de Middeleeuwen gebruikten mensen het om de duivel te verdrijven en af te zweren. En nu groeit het in mijn tuin en bewonder ik het omwille van haar schoonheid en (geveinsde) fragiliteit.

Leave a Reply