wants

Wants 10-daagse: de zuringrandwants

Net als met mijn ‘Week van de Vlinder’, ga ik een ‘Week van de Wants’ invoeren. Na een tijdje heb je namelijk zoveel diertjes die binnen een bepaalde soort voorkomen, dat het gemakkelijker is ze te bundelen. Vandaag de Zuringrandwants doorheen haar stadia van ontwikkeling.

Een jongere nimf van de zuringrandwants

De volwassen wants verschilt, naar mijn mening, behoorlijk wat met haar nimf-vorm. De nimf heeft stekels op haar rug, is roodgeel van kleur en heeft dikke antennes. Ze hebben nog geen vleugels. Nadat de nimf uit het ei is, zal ze vijf keer vervellen eer ze een imago (volwassen insect) is. Voorlopig leeft ze van bladeren en de stengel van planten.

Een al wat oudere nimf van de zuringrandwants

Na het vijfde stadium is de wants volwassen. Net zoals de oudere wantsen, eet ze nu zaden. De wants kan zowel als nimf of als imago overwinteren. In haar volwassen vorm is de wants bruin met oranje en heeft ze heel wat putjes in haar schilden. De antennes zijn rood met een donker uiteinde. De halsschilden gaan aan beide kanten wat omhoog.

Haar naam heeft deze wants te danken aan haar voorkeur van voedsel: zuring, rabarber en duizendknoop.

Leave a Reply