Dier, Insect, vlinder

De kleine vos

Een van de mooiste vlinders die je in je tuin kan hebben, is deze Kleine Vos. Sommige jaren zie ik hem met tientallen tegelijk op de vlinderstruik. Soms zie ik er met moeite eentje.

Het mannetje achtervolgt het vrouwtje uren lang alvorens ze gaat zitten en ze tot de paring overgaan

De kleine vos heeft een duidelijk en gemakkelijk patroon op haar vleugels om te herkennen. Ze zijn grotendeels oranje met aan de rand een onderbroken lijn van kleine blauw paarse stipjes. Bovenaan de voorvleugel hebben ze een 3-tal zwarte vlekken telkens met een gele vlek ertussen. De buitenkant van de vleugels is wit met donkerbruine vlekken.

De kleine vos kan tot wel 150 km afleggen

Deze kleine vos heeft belang bij het behoud van de grote netels. De vlinder zet namelijk haar eitjes af op jonge bladeren van deze plant. Na een kleine 10-tal dagen komen de eitjes uit. De rups heeft dan zo’n 22 dagen nodig eer ze zich verpopt. Dat proces duurt dan nog eens 8 tot 12 dagen eer de vlinder uitkomt. Er zijn twee generaties, de eerste in juni, de tweede in augustus. Het is die tweede generatie die als volwassen exemplaar overwintert. De eerste generatie overleeft maximum maar 60 dagen.

Leave a Reply