spin

Goede moeder, twijfelachtige partner

De spin zit op haar gemakje te zonnen op een blaadje van een struik. Een eindje verder zit eenzelfde spin met een leeggezogen prooi tussen haar poten. De kraamwebspin of grote wolfspin is een geduchte jager. Geen web voor haar, maar snelheid en een paar sterke kaken.

De spin heeft een lengte van enkele centimeters en komt in meerdere kleurvariaties. Wel hebben ze steeds een overlangs gestreepte, ovale carapax. Het achterlijf heeft een driehoekig patroon.

Als moeder blijft de kraamwebspin in de buurt van haar nageslacht

De kraamwebspin is een uitstekende moeder, maar niet zo’n goede echtgenote. Het mannetje probeert haar eerst te charmeren met een ingepakt stukje voedsel. Eenmaal afgeleid, begint hij aan de paring. Hij moet snel zijn, want anders gaat haar aandacht naar hem en hij ziet eruit als een lekker hapje. Wanneer ze haar eitjes gelegd heeft, houdt ze die nog even in een cocon bij haar. Daarna maakt ze een kraamweb van spinsel, waar ze de kleine spinnetjes nog een tijdje bewaakt.

Leave a Reply