Dier, Insect, vlieg

Vliegende mier of mierende vlieg?

Ik heb al een vlieg gehad die een bij nadeed en een bij die een wesp nadeed. Nu heb ik een vlieg die een mier nadoet: De wappervlieg Sepsis Fulgens. Het enige dat mij deed vermoeden dat het echt om een vlieg was, was de zwarte stip die elke vleugel heeft.

De vlieg heeft de lichaamsvorm van de mier aangenomen om vijanden af te schrikken

Deze vlieg is maar een halve centimeter groot en heeft een lichaam dat letterlijk op een mier trekt qua vorm. Ook de zwarte kleur schreeuwt mier. Wat deze vlieg dan weer niet heeft, zijn de scherpe kaken. Ondanks dat deze vlieg zelf nectar verkiest als eten, zal ze haar eitjes leggen in koeien- en paardenstront.

Je kan de vlieg herkennen aan de zwarte stip op elke vleugel

Ik vraag me af wat de witte ‘zakjes’ zijn aan de zijkant van het lichaam. Daarover vond ik geen informatie.

2 Comments

 1. JOeri

  22 april 2018 at 07:38

  witte ‘zakjes’ zijn de toch halters van de vlieg of bedoel je iets anders? ze laten de vlieg toe ingewikkelde en precieze acrobatische manoeuvres uitvoeren tijdens het vliegen

  1. Het Wilde Leven

   26 mei 2018 at 10:31

   Bedankt voor deze informatie. Nu heb ik weer wat bijgeleerd. 😀

Leave a Reply