wesp, zweefvlieg

De gewone pendelvlieg, een vergelijking

Om eens iets anders te bloggen dan telkens spinnen en motten, heb ik nu een foto van een gewone pendelzweefvlieg kunnen nemen. Oké, het is inderdaad al de derde soort zweefvlieg dat ik hier post, maar ze zijn zo gracieus. Vooral die éne pyjamazweefvlieg in mijn tuin werd al snel een van mijn favoriete insecten. Dat had ik nooit van een vlieg verwacht.

De gewone pendelzweefvlieg geniet van het zonnetje

De gewone pendelzweefvlieg verschilt van de pyjamazweefvlieg waar ik eerder over had geblogd. Het is vooral de tekening op hun achterlijf die duidelijk anders is. Iets wat ik duidelijk niet goed doorhad, want ik had in mijn eerste blogbericht de twee door elkaar gehaald. Beiden hebben wel de verticale strepen op hun borststuk.

Pyjamazweefvlieg

De hier afgebeelde  pyjamazweefvlieg heeft een andere tekening dan de gewone zweefvlieg

Met hun gele en zwarte strepen proberen ze de wesp te imiteren en aanvallers weg te jagen. Dat heeft mimicry. Enkele kenmerken waarin ze van een wesp verschillen:

  • maar 1 paar vleugels
  • een brede taille
  • totaal ongevaarlijk, ze steken niet
  • de ogen zijn ronder
  • veel kleinere antennes
Wesp

De wesp heeft een duidelijke smallere taille van zweefvliegen

De Latijnse naam van de gewone pendelzweefvlieg is Helophilus pendulus, wat de woorden liefde, hangen en zon. Het is een goed gekozen naam. Deze dieren zijn namelijk het vaakst te zien wanneer de zon volop aan het schijnen is.

Leave a Reply