vlinder

Vlinder met blauwe ogen

Wanneer ik door het gras wandel van mijn tuintje, springt of vliegt er af en toe wel eens iets de hoogte in. Het is niet altijd simpel om dat beestje terug te vinden, maar bij de blauwooggrasmot lukt dat gelukkig nog wel. Vasthoudend aan een steeltje gras, blijft hij (meestal) goed gecamoufleerd zitten.

Grasmot

De blauwooggrasmot kenmerkt zich overduidelijk aan zijn blauwe ogen

De grasmotten, en dan voornamelijk de eigenlijke grasmotten of crambinae, kenmerken zich door hun smalle gestalte en de manier waarop ze hun vleugels opvouwen. Ze zijn klein en behoorlijk onopvallend met hun beige of lichtbruine kleur. Hun voedsel halen ze vooral uit nectar. Vliegen doen ze tussen juni en september.

Grasmot

De rupsen van grasmotten zijn niet zo geliefd. Ze boren in grashalmen of in gewassen, wat een goede oogst tegengaat. Vaak worden ze dan ook als plaag aanzien. Gelukkig heb ik in mijn tuintje er niet zo’n last van. Wat ook opvallend is aan grasmotten, is dat ze hun antennen bovenop hun vleugels in rust leggen, in plaats van eronder, zoals andere nachtvlinders eerder zouden doen.

Ik heb alleen nog altijd niet goed door waarvoor die speciale (mond?)delen op hun kop dienen. Laat jij het mij in de comments weten?

1 Comment

  1. Week van de Vlinder: vroege grasmot – Het Wilde Leven

    7 juli 2017 at 14:27

    […] Wanneer ik door mijn (lange) gras loop, schiet er vanalles naar omhoog. Vooral kleine cicades, maar ook de occasionele grasmot. Onlangs kwam ik deze Vroege Grasmot tegen. Deze heeft net iets meer kleur dan deze beige grasmot. […]

Leave a Reply