geleedpotige

De miljoenpoot

Soms wilt een mens de dagelijkse sleur van zich afwerpen en gaat hij op vakantie. Naar Zuid-Frankrijk, in mijn geval. Niet alleen het prachtige weer valt op, ook de verschillende fauna en flora krijgt extra aandacht. Onder een steen vond ik deze miljoenpoot.

Miljoenpoot

De miljoenpoot, veel pootjes, maar toch echt geen miljoen

Miljoenpoten zijn geen insecten. Insecten kenmerken zich namelijk aan hun zes poten, en laat nu een miljoenpoot er net wat meer hebben. Per lichaamssegment hebben ze 2 paar pootjes. Op de foto hierboven zie je dat dat er al een aardig aantal zijn. Ook zie je mijn duim waardoor je kan inschatten hoe groot het is, zo’n 4 cm.

De miljoenpoot is voornamelijk een planteneter en zal daardoor vooral op de grond te vinden zijn. Hij eet rottend materiaal, rijp fruit, wortels en soms dode dieren. Gevaarlijk is hij dus niet. Alleen kan hij soms een irriterend giftig goedje afscheiden als hij zich bedreigd voelt.

miljoenpoot

De miljoenpoot is een planteneter, in tegenstelling tot de duizendpoot die vooral carnivoor is

Deze miljoenpoot verschilt wel degelijk van onze bekendere duizendpoot:

  • meer pootjes
  • kortere antennes
  • rond lichaam
  • 2 paar pootjes per lichaamssegment

Op vakantie is het altijd leuk om dieren te ontdekken: sprinkhanen, koolwitjes, andere bijensoorten, de typische witte slakjes uit de Provence,… Spijtig genoeg geen foto van de kolibrievlinder. Ik heb ze tweemaal gezien, maar ze was me telkens te vlug af.

Leave a Reply