vlieg

Gewapend met onschuld

Vliegen identificeren is geen simpele taak. Simpelweg ‘lange slanke vlieg’ intypen in Google is een begin, maar vraagt eindeloos geduld. ‘blinkend’ hielp ook als zoekterm. Na een eerste misbenaming had ik het uiteindelijk toch gevonden: de gewone wapenvlieg of prachtwapenvlieg.

gewone wapenvlieg

De gewone wapenvlieg heeft een prachtig groen schild

Ik trof de vlieg aan op onze beukenhaag. Na wat opzoekingswerk dacht ik dat het om de slankpootvlieg ging. Ze trekt er enorm hard op, maar de witte vlekken op het einde van de vleugels van de slankpootvlieg bleven me dwarszitten. Die ontbraken namelijk op mijn foto. Verder zoeken dan maar. Uiteindelijk vond ik de gewone wapenvlieg. Groot was mijn vreugde dat ik na een uur zoeken de naam gevonden had.

gewone wapenvlieg

Kleine ogen en een groen blinkend achterlijf, dit is duidelijk een vrouwtje

Heel typerend voor de gewone wapenvlieg is hun blinkend halsschild. Dat het hier om een vrouwtje gaat, is zichtbaar aan de kleine ogen en de groenachtige kleur van het achterlijf. De ogen van een mannetje raken elkaar door hun grootte en zijn achterlijf is meer bronskleurig. Zowel van mannetjes als vrouwtjes hebben de knieën een gele kleur. Het beestje is maar een centimeter groot.

Veel informatie kan ik over de gewone wapenvlieg niet vinden. Spijtig ergens, want ik vind het een mooi vliegje. Het is eens wat anders dan je typische vlieg die in huis rondcirkelt.

Leave a Reply