Bloem, plant

Klein roos bloempje

Ze had zich naast het tuinhuis verscholen in een vergeten hoekje naast de lavendel. Het plantje dat ik eerst aanzag als onkruid, toverde enkele weken geleden een prachtig klein roos bloempje tevoorschijn: de beklierde basterdwederik.

De beklierde basterdwederik, een prachtig roos bloempje

De beklierde basterdwederik, een prachtig roos bloempje

Door mijn werk voor deze blog ben ik meer beginnen beseffen dat zoiets als onkruid niet bestaat. De term ‘on-kruid’ doet deze planten oneer aan. Elk hebben ze unieke eigenschappen die door de eeuwen heen niet meer tot de standaard kennis zijn gaan behoren. Deze blog heeft me de kans om de natuur opnieuw beter te leren begrijpen en appreciëren. Niets is vanzelfsprekend.

De beklierde basterdbloem is maar een kleine centimeter groot en heeft vier bloemblaadjes. Opvallend is dat de blaadjes hartvormig zijn door hun diepe insnede.

Beklierde Basterdwederik

De beklierde basterdwederik had het lastig door de hitte van de afgelopen dagen

De foto hierboven was genomen voordat de huidige wolken de zon uitgesloten hadden. Temperaturen in de 30°C zorgden ervoor dat alles naar water snakte. Ook de beklierde basterdwederik had het lastig. Op de foto krijg je alleszins een beeld van hoe het blad er ongeveer uitziet.

De plant is eigenlijk geen inheemse soort, maar komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika. Geen probleem, het is een extra mooi klein, roos bloempje in mijn tuin waar ik van geniet.

Voor meer info, bezoek de site wilde-planten.nl.

Leave a Reply