Bloem, plant

Hoe Achilles Troje won

De Griekse halfgod Achilles belegerde in Homerus’ boek De Ilias de machtige stad Troje. Krijgswonden die hij opliep, behandelde hij met een bloedstelpende plant die later zijn naam zou dragen: Achillea millefolium, oftewel Duizendblad.

Duizendblad stelpt wonden en helpt tegen jicht

Duizendblad stelpt wonden en helpt tegen jicht

Vaak hebben bloemen een hele mythe achter hun naam zitten. Dat maakt de zoektocht naar hun naam ook zo fascinerend. Plots krijgen bloemen in je tuin een hele achtergrond waar je niet eerder mee bekend was. Zoals dit duizendblad dat onder onze brievenbus groeit.

Duizendblad aan onze brievenbus

Duizendblad aan onze brievenbus

Deze plant bestaat uit hele schermen van witte bloemetjes en kreeg al bezoek van onder andere bijen, de rode smalbok en bromvliegen hier. Vooral die laatste zie ik er elke keer opnieuw opzitten. Het blad is dubbel veerdelig.

Het veerdelig blad van het duizendblad

Het veerdelig blad van het duizendblad

Vroeger werd deze plant ook wel gebruikt om bier mee te brouwen of de bladeren werden gegeten als groente. Naast vele andere geneeskrachtige toepassingen, zou een theekuur helpen tegen jicht. Duizendblad kan ook bloedingen stelpen, zoals bij onze held hierboven, of bloedingen stimuleren, zoals voor wie de menstruatie niet wil komen. Ik ga het alleszins niet proberen ze te plukken en bereiden.

Leave a Reply