vlinder

Het bonte zandoogje

Vlinders hebben mij altijd al gefascineerd. Vroeger had mijn grootvader een grote boomgaard met onder andere pruimelaars. Wanneer die afvielen, zaten er tientallen vlinders op: kleine vossen, atalanta’s… De liefde voor deze dieren is gebleven. Dit kleine vlindertje is het bonte zandoogje.

Bont Zandoogje

Het bonte zandoogje legt zijn eitjes op gras in de schaduw.

Het bonte zandoogje komt in twee kleurvarianten voor: oranje en wit/geel. De soort die hier voorkomt is de wit/gele variant. Ze leggen hun eitjes in schaduwrijk gras, want dat is waar de toekomstige rupsen van zullen eten. Zelf leven de vlinders maar een drietal weken, maar per jaar komen er ook wel 2 tot 3 generaties voor.

Bont Zandoogje

Vroeger kwam het bont zandoogje enkel voor in bossen, nu ook in tuinen

De vlinder komt steeds vaker voor en vliegt van maart tot oktober. De kans dat een dergelijke vlinder je pad kruist, is dus ook behoorlijk groot. Wie een groene rups tegenkomt, heeft misschien wel een ontmoeting met een toekomstig bont zandoogje.

Leave a Reply