zweefvlieg

Stil zwevend door de lucht

Ik had niet gedacht nog een nieuw diertje in mijn tuin aan te treffen. De lucht was (en is) warm, het was avond en de zon ging onder. Ik keek even rond en fotografeerde nog even de groeiende kruisspinnen. Daarover een blogpost later. Tot ik vanuit mijn ooghoeken iets dicht bij de bloemen zag zweven: de pyjamazweefvlieg.

Zwevend door de lucht op zoek naar nectar

De pendelzweefvlieg, even op rust

Ik dacht eerst dat het om een bij was, maar de ogen zijn duidelijk als die van een vlieg gevormd. Wat me direct opviel was de stilte waarmee de pyjamazweefvlieg zich omgeeft. De vleugels bewegen zo snel dat, net zoals bij een kolibrie, deze vlieg op één plaats in de lucht stil kan blijven hangen. Ik had gezoem verwacht, maar dat was er niet.

Pendelzweefvlieg

De pyjamazweefvlieg blijft seconden lang op één enkele plaats stil hangen

Opvallend zijn ook haar kleuren: gele, zwarte en wit- geelachtige horizontale strepen op het slanke achterste deel van haar lijf, en wit-zwarte verticale strepen op het voorste deel van haar lijf. De ogen zijn, net als bij de bekende vliegen, rood van kleur. De pyjamazweefvlieg heeft één paar vleugels. Groot zijn ze niet, ongeveer 1 cm.

Met haar kleuren lijkt de pendelzweefvlieg op een wesp, maar dat is louter ter verdediging.

Met haar kleuren lijkt de pyjamazweefvlieg op een wesp, maar dat is louter ter verdediging.

Ik las op deze website dat het verschil tussen mannetjes en vrouwtjes de stand van de ogen is. De ogen staan tegen elkaar bij mannetjes, bij vrouwtjes is er wat afstand tussen. Als dat klopt, had ik hier te maken met een vrouwtje. In de bloemen zoekt ze naar nectar als voedsel. Het is al een vroege vogel. Al van in april tot oktober vind je haar op de bloemen terug.

Leave a Reply