Bloem, kikker, mug, spin

Maai-je-gras avontuur

Gisteren had ik eindelijk een nieuwe verlengingskabel gevonden en gekocht. Het mocht wel eens. Ik had hem nodig voor ons gras af te maaien. Het was al even geleden, na het heengaan van onze vorige verlengkabel. Dat grasmaaien geen saaie bedoening hoeft te zijn, kan je prat op gaan. Op onderstaande foto’s zie je wat ik allemaal ben tegengekomen, en dat op zo’n 10 m². Opgelet, niet voor mensen met schrik voor spinnen.

Een spin op mijn tuinhuis kroop snel weg

Een spin op mijn tuinhuis kroop snel weg

Zie je de ogen van de spin hierboven? Ze blinken in de zon. Het is een soort die ik wel vaker zie rond en in mijn tuinhuis. Ze lijken zich er wel thuis te voelen. Eenzelfde spin had zich gehuisvest aan de binnenkant van het tuinhuisraam.

Spin

Deze spin zat aan de binnenkant van ons tuinhuis

Ook dit spinnenexemplaar kwam ik tegen. Voorlopig ontbreekt de tijd mij om de soort te achterhalen, maar de witte lijn op haar lichaam zal het me vergemakkelijken. Misschien is het de grote huisspin, al heb ik die nog nooit met zo’n witte lijn gezien.

Een spin met een witte lijn op het achterste deel van haar lichaam

Een spin met een witte lijn op het achterste deel van haar lichaam

Verder kwam ik ook nog deze langpootmug tegen, alsook de larvevorm. De larve wordt ook wel emelt genoemd en leeft zo’n 2 à 3 cm onder het bodemoppervlak. Het zijn geduchte graseters en durven het gazon lege plekken bezorgen. Naar mijn weten steekt de langpootmug niet. Eenmaal ontwikkelt in haar volwassen vorm, zal ze ook maar een paar dagen leven om zich voort te planten. Als volwassen dier leeft ze van nectar en houdt ze zich schuil tussen de planten tot de schemer begint.

De langpootmug

De langpootmug

De emelt, de larvevorm van de langpootmug

De emelt, de larvevorm van de langpootmug (er zit ook een zwart insect bij, maar die ken ik niet)

Ik kwam ook een oude bekende tegen, zie hieronder. Herken je hem? Zijn kleur camoufleert zich goed met de bladeren die verderop liggen.

De bruine kikker vertoonde zich nogmaals

De bruine kikker vertoonde zich nogmaals

Maar dieren zijn niet alles wat ik tegenkwam. Tot mijn groot plezier merkte ik dat eerder geplante bloembollen eindelijk begonnen uit te komen. Ik heb alleen geen idee welke bloem zal verschijnen, maar ze zou wel bij-vriendelijk moeten zijn.

Een bloembol begon eindelijk uit te komen

Een bloembol begint eindelijk uit te komen

Verder toonde ook mijn vingerhoedskruid weer wat extra bloemetjes. Ik heb er nog geen hommels op gezien, maar dat zal niet lang meer duren.

Mijn vingerhoedskruid is goed aan het groeien

Mijn vingerhoedskruid is goed aan het groeien

Er stond ook wat onkruid. Opnieuw is de naam mij onbekend, maar de vorm van de roze bloemetjes zal het mij niet al te moeilijk maken om de naam te achterhalen.

Een plantje met mooie bloemetjes

Een plantje met mooie bloemetjes

Leave a Reply