spin

Gele, kleine spinnetjes

Vanmorgen stond ik in de tuin mij af te vragen of ik geen algemene foto zou maken. Eentje dat mijn tuintje volledig in beeld brengt. Tot mijn blik afdwaalde naar de gft-bak. Daar zag ik twee gele bolletjes hangen. Bij nader toezien bleek het dit te zijn:

Kruisspin

kleine, gele spinnetjes

Het waren honderden miniscule spinnetjes. Het deed me denken aan vroeger. Toen ik bij mijn ouders het tuinhuis opendeed, zag ik soms ook hele hopen van deze diertjes. Na wat zoeken op internet leerde ik dat het om het nageslacht van de bekende kruisspin gaat. Nog nooit zag ik ze zo duidelijk bij elkaar gekropen. Wanneer ik er even naar blies, stoven ze uiteen.

Nageslacht van de kruisspin

Nageslacht van de kruisspin

Wat waren ze met veel, allemaal verscholen tussen de dikke laag spinsel. Een tijdje later keerde ik even terug om ze opnieuw te bekijken. Ze zaten weer knus samen. Sommigen zaten al in de beukenhaag, anderen hadden zich met een spinnendraad laten meevoeren tot boven ons kamerraam.

Ik vermoed dat de spinnetjes hier vandaan komen. Onder het deksel van de bak zag ik drie cocons hangen. Ik ben benieuwd naar hun verdere leven. Het is altijd een mooi zicht om de kruisspinnen met z’n allen in de herfst te zien.

Spinnencocons

Spinnencocons

Wordt vervolgd.

1 Comment

  1. Rogier

    1 juni 2015 at 07:57

    Nog nooit gezien, zo’n tafereel. Quite interesting indeed. Mooi geschreven, zoals altijd.

    Ik kijk al uit naar het volgende 🙂

Leave a Reply