Insect, kever

Dit vreemde kevertje

Ik had ze al eerder opgemerkt, kleine kevertjes met prachtige, regenboogkleurige schilden. Ze zitten steeds op mijn lavendel met een paar bijeen. Ik dacht meteen dat dit beestje het ideale diertje zou zijn om deze blog mee te starten. Toen ik mijn fototoestel nam, vond ik er maar eentje terug. Je ziet het op de foto hieronder.

IMG_4970

Een mooie kever

Ik had eerder geen idee wat het was, maar even snel googelen leerde me dat het een rozemarijngoudhaantje is. De kever kan best wat schade berokkenen. Het heeft een liefde voor rozemarijn, tijm en lavendel. Aha, dat is uiteraard de reden waarom ik ze enkel op de lavendel in mijn tuin tegenkwam. De kever is overgewaaid uit het middellands zeegebied en zo verder naar het Noorden getrokken. De eerste rozemarijngoudhaantjes zijn hier pas in 1995 ontdekt, aldus Wikipedia.

IMG_4973

Rozemarijngoudhaantje

Ze blijven prachtig, maar ik weet niet of ik ze zo graag zie terugkeren. Maar toch, ik ben blij ze ontdekt te hebben.

2 Comments

  1. Christof

    30 mei 2015 at 21:11

    keep it up!

  2. Een haantje in het gras – Het Wilde Leven

    25 juli 2016 at 20:43

    […] roodbruine halsschild en poten. Groot zijn ze niet, maar 5 mm. Het grasgoudhaantje is net als het rozemarijngoudhaantje lid van de familie van de bladhaantjes, een keversoort die leeft van plantaardig […]

Leave a Reply